Avl

To populære eliteokser

Hans Storlien

Leder kunde- og medlemstjenester i Geno

Mye å glede seg til

Denne gangen presenterer vi to okser som vil få fram sitt virkelige potensial ved nytt eliteokseutvalg fra oktober. Altså noe å se fram mot. Dette gjelder oksen 12368 NR Stormo-P og 12387 NR Sandbu-P. 12368 NR Stormo-P er allerede distribuert i Trøndelag og Nord-Norge, og dermed i bruk i deler av landet. 12387 NR Sandbu-P topper på popularitet i Geno avlsplan, og oksene har det til felles at de er blant toppene på jureksteriør.

12368 NR Stormo-P

Denne oksen er rangert som nummer tre i avlsplanene og har en avlsverdi på 46. Oksen er kollet, og er blant oksene vi har distribuert regionvis. Derfor er oksen allerede i markedet fra Trøndelag og nordover. Resten av landet vil få del i oksen i løpet oktober. Med fokus på holdbarhet er denne oksen er en klar vinner med 138 i avlsverdi for holdbarhet.

Slekt og geografi

1370 som er mor til 12368 NR Stormo-P.

Foto Anne Margrethe Stormo

12368 NR Stormo-P.

Foto: June Witzøe

Oksen er fra Nordland og Meløy kommune. Oppdretter er Stormo Gård på Reipå. Faren er 12156 Strangstad-P med 12024 Trondstu som morfar. Oksen er halvbror til 12369 NR Kjerkhol-P.

Mora er 1370 som har en avlsverdi på 27, har hatt to kalver, og er inseminert på nytt med 12335 NR Austigard- P og venter sin tredje kalv i februar 2025. En av oppdretterne, Anne Margrethe Stormo, kan fortelle at mora er ei lita (og fôreffektiv) ku. - Hun fungerer godt i flokken og er blant de vi liker godt – den usynlige kua, forteller Anne Margrethe.1370 har en gjennomsnittavdrått på 7 826 kg og har svært høy fettprosent på 4,96 og proteinprosent på 3,57.

Egenskaper

12368 NR Stormo-P har er spesiell med at han har dratt i land gode egne avlsverdier som er langt bedre enn gjennomsnitt av mor og far. Dette har slått spesielt godt ut for melk, kjøtt, jur og bein. Mora 1370 har 100 i avlsverdi for melk og faren 12156 Stangstad 113. 12368 NR Stormo har per i dag 119 på avlsverdi melk. Tilsvarende er det også på kjøtt der mor har 88, far har 83 og Stormo har 96. For jur har Stormo scoret svært godt i forhold til opphav. Der begge foreldrene har 125 på jur, mens Stormo selv har en avlsverdi på 133. Samme fenomen ser vi også på lynne der oksen scorer betydelig bedre enn foreldremidlet. Stormo har tydeligvis vært svært heldig i «trekningen». En litt motsatt effekt har slått ut for jurhelse der begge foreldrene er bedre enn sønnen.

Oksen har produsert både SpermVital- og REDX-sæd og vil fa oktober være tilgjengelig som eliteokse over hele landet. Oksen er så langt ikke plukket ut for karriere i det internasjonale markedet.

12387 NR Sandbu-P

Oksen er kollet og vil toppe elitelista med 58 i avlsverdi. Den utpreger seg spesielt i antall førstevalg i Geno avlsplan, så her er det bare å merke seg nummer og navn. Her har vi virkelig en toppkandidat! Oksen er per nå en effektiv sædprodusent, og vil være tidlig ute i markedet. Den vil produsere både SpermVital og kjønnsseparert REDX.

Slekt og geografi

1746 Petra.

Foto: Privat

12387 NR Sandbu-P.

Foto: Hans Storlien

Oksen er født i Gudbrandsdalen nærmere bestemt i Vågå kommune og oppdretter er Ole Trond Anderssen. Oksen er sønn av den populære 12222 NR Skoien og med 12078 Lysevoll er morfar. Mor til oksen er 1746 Petra, og hun har hatt to kalver, og er inseminert på nytt med kjønnsseparert sæd av kampanjeoksen 12265 NR Smenes- P. Hun utmerker seg med ekstremt gode verdier på innhold i mjølk med blant annet 5,14 i snitt på fettprosent. Dette kommer også sterkt tilbake på sønnen sin avlsverdi på fettprosent. I antall liter mjølk er avlsverdien på kua noe lav, og dette gjenspeiles i at kua ikke er blant besetningens stormjølkere. Reint helsekort og god fruktbarhet kjennetegner også denne kua. Fra de som kjenner kua aller best beskrives hun som ei helt problemfri ku – slik de ønsker dem. Veldig snill og rolig med godt jureksteriør og gode bein. Hun beskrives på gudbrandsdøl som «littol», altså ikke den største kua i besetningen.

Egenskaper

Denne oksen er ekstremt god på egenskaper som er sterkt vektlagt i avlsmålet. Det er spesielt mjølk og jur denne oksen scorer veldig godt. På mjølk plasserer oksen seg godt imellom kvalitetene hos mor og far, mens den for jur scorer betydelig bedre enn foreldrene. 12387 NR Sandbu-P har identisk avlsverdinivå på 141 for fettprosent med sin morfar 12078 Lysevoll. For hastighet ligger også oksen over forventning med 111 i avlsverdi for denne egenskapen. Oksen utmerker seg også med sterke bein og klauver.

12387 NR Sandbu-P settes opp for produksjon av både SpermVital og kjønnsseparert sæd. Han har en fantastisk god profil, og den spås til å bli vår neste eksportsuksess. Oksen vil være tilgjengelig i det norske markedet i toppsesongen nå i høst og fram til februar.

Oksene som vi nå har presentert vil dominere i det norske markedet til høsten, og det er med stor spenning vi vil følge disse to videre. Spesielt er det stor spenning til 12387 NR Sandbu-P både med tanke på internasjonal popularitet og om han er blant de høyest rangerte ved årsskiftet med tanke på å få napp i avlsstatuetten for 2024.